Projekti

BioDiNet

Glavni namen projekta BioDiNet je prispevati k ohranjanju in promociji avtohtonih in tradicionalnih pasem čezmejnega območja in z njimi povezane kulturne in naravne dediščine. Projekt predvideva vzpostavitev programov in smernic za trajnostni razvoj območja z namenom ohranjanja njegove naravne in kulturne dediščine. Cilj je prispevati k ohranjanju in promociji avtohtonih vrst, pasem in ekosistemov, ki ključno prispevajo k tradicionalni podobi teritorija.
V okviru projekta bosta v slovenski strani urejeni dve osrednji informacijski točki (Hrastovlje in Rakitovec) s pripadajočima vrtovoma ter tri didaktične točke z vrtovi na italijanski strani (Milje, Cerej in Dolina). Točke bodo povezane vsebinsko v enoten park, ko bo namenjen promociji ohranjanja naravne in kulturne dediščine območja. V sklop parka bo vključena tudi informacijska točka v Bazovici, sicer vključena v druge projekte. Vse navedene lokacije bodo tematsko povezane z mrežo ekoloških kmetij v notranjski regiji.
Vodilni partner projekta je Univerza na Primorskem, Znanstveno raziskovalno središče. Projektni partnerji so: Mestna občina Koper, Comune di San Dorigo della Valle/Občina Dolina, Comune di Muggia/Občina Milje, Parco della Concordia/Park prijateljstva in sožitja, Provincia di Trieste/Tržaška pokrajina, Universita` di Padova/Univerza v Padovi, Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije, Notranjsko-ekološki center, Universita` di Trieste(Univerza v Trstu, Društvo Boškarin in Geotema Srl.

logo-ministrstvo-italija    logo-ministrstvo-slovenija    fesr-biodinet

Projekt sofinanciran v okvirju Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Istrska tržnica

Istrska tržnica se odvija v Kopru, na Pristaniški ulici, vsako nedeljo od aprila do decembra. Na tržnici se predstavljajo olkarji, vinarji, čebelarji,… z namenom degustacije, predstavitve in trženja lastnih pridelkov in izdelkov. Promocija tipičnih istrskih proizvodov pripomore k ohranjanju istrske naravne in kulturne dediščine.

Dnevi kmetijstva

Dnevi kmetijstva so v Kopru že tradicionalni sejem, ki se odvija vsako leto, prvi vikend v oktobru. Letos Dnevi kmetijstva obeležujejo že 10. obletnico in se bodo odvijali 4. in 5. oktobra na parkirišču za koprsko tržnico.
Naše društvo se že od začetka udeležuje Dnevov kmetijstva, kjer se vsako leto predstavi s stojnico. Prav tako Društvo Boškarin organizira šotor z živalmi, kjer lahko obiskovalci spoznajo različne avtohtone in tuje pasme.

Delavnice

V pomladanskih in jesenskih mesecih izvajamo razne delavnice na temo kmetijstva, razvoja podeželja in kulinarike. Vse delavnice so bile do sedaj zelo dobro obiskane, udeleženci izobraževanja zadovoljni in z učnimi delavnicami bomo tudi v bodoče nadaljevali.

Ex-tempore in fotonatečaji

Slikarski ex-tempore je zaradi vedno večjega zanimanja postal tradicionalni dogodek Društva Boškarin. Prva štiri leta je potekal v Hrastovljah, na dan vaškega praznika Sv. Trojice. Leta 2012 smo dogodek preselili v Topolovec, kjer so slikarji slikali na temo »Istra diha z mano«.

Ob otvoritvi Parka avtohtonih rastlin in živali, 27.9.2014, smo prvič organizirali tudi fotografski dan.

Embriotransfer – revitalizacija podolskega goveda

V društvu Boškarin smo zelo uspešni pri različnih projektih. Prvi takšen projekt je bil EMBRIO-TRANSFER – revitalizacija podolskega goveda. S podporo Mestne občine Koper in DOPPS-a (Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenija) smo uspeli ponovno naseliti novo generacijo podolskega goveda v naravnem okolju Škocjanskega zatoka in tako to pasmo predstavili širši javnosti. Prvi predstavnik, Primo (pomeni prvi), se je stelil 1. avgusta 2007, s pomočjo embriotransferja, v  Potoku. Štiri mesece kasneje, se je v Dvorih pri Sv. Antonu stelil še Boškarin. Oktobra 2009 smo pričakali teličko Bruno, prav tako na kmetiji Muženič-Baruca v Potoku. Zadnji teliček, ki je privekal na svet, je Gardelin, steljen marca 2011. V oktobru 2011 smo s semenom podolskega goveda osemenili Bruno. Zadnja naša članica črede je Viola, steljena 17. avgusta 2012.