13. ex tempore, Hrastovlje, 19.6.2021

V sodelovanju z JSKD, območna izpostava Koper, je Društvo Boškarin organiziralo 13. tradicionalno ex tempore v navdihujočem ambientu Hrastovelj v soboto, 19.6.2021.

Obisk je bil nekoliko nižji od začetno prijavljenih 17 umetnikov, ki so prišli iz Istre, Krasa, Grosupljega, Lenarta in Trsta. Žirija v sestavi Viljem Šantavec, Vesna Pajić in Staša Gašić so za 3. mesto izbrali deli Antonije Štrlekar in Dajane Čok, za 2. mesto ikonično podobo istrskega vola Danjele Bucaj Paradiž, 1. mesto je pripadlo odsevu mistificirane istrske pokrajine z nakazanimi volovi v ospredju Else Delise.

Slikanje je potekalo v senčnih kotičkih poletno prebujene vasice, podelitev pa smo tradicionalno sklenili v obzidju »Grada«, ki je letos odmeval v značilnem istrskem večglasju pevcev Kantadore.

Tema je bil vol istrjan – »boškarin«,  simbol Parka avtohtonih rastlin in živali v Hrastovljah v upravljanju društva Boškarin. Parku se je izteklo projektno financiranje, društvo pa želi zagotoviti financiranje, ohraniti park in razširiti njegovo delovanje. Ex tempore je eden od načinov promocije parka, ki so ga podprli Agraria Koper, DDD  Koper, Vet-promet Ljubljana, Veterinarsko društvo Primorske in  krajevna skupnost Črni Kal. Nekaj umetnikov bo v podporo parku svoje delo darovalo društvu.

Vzporedno z ex temporom je potekala istrska tržnica članov društva Boškarin.