Ex tempore Abitanti, 4. junij 2022

Inspiracijo za temo “Istrska dediščina” so slikarji iskali v Abitantih, kjer še lahko začutimo prvinskost stare ruralne Istre. Nekateri so že prišli s prej domišljeno idejo, drugi so se prepustili občutjem, ki jih sproži magična istrska krajina in reminiscence izza zapuščenih oglov razpadajočih domačij. In pri vsakem umetniku lahko simbolno ali eksplicitno sledimo iskanje povezav z dediščino, ki je našla umetniški izraz na slikah.

Središče dogajanja je bilo na domačiji Grondali, kjer je družina Perič uspela ustaviti urok propada vasi in zanetiti novo upanje za njeno prihodnost. Udeležba na ex temporu je bila nekoliko pod pričakovanji, a je bilo počutje zato toliko bolj sproščeno in prijetno. V srcu prave Istre smo goste razvajali z izvirno istrsko hrano, malvazijo in refoškom in tudi v slovo se je slišala glasba vznikla iz te zemlje, ki jo še vedno ohranjajo pri življenju Kantadore.

Žirija (Ksenija Pfeifer, Zoran Toković in Marko Einspieler) je odločila:

  1. mesto: Maja Alessio
  2. mesto: Irene Lorget
  3. mesto: Dajana Čok in Livio Zoppolato.

Društvo Boškarin z organizacijo ex tempora ohranja in vzdržuje Park avtohtonih rastlin in živali v Hrastovljah, zato se zahvaljujemo vsem, ki nas pri tem podvigu podpirajo:  JSKD – Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna enota Koper za soorganizacijo, KS Gradin in MO Koper za finančno podporo ter sponzorjem za odkupne nagrade Vetpromet Ljubljana, Okolje Piran, Agraria Koper in Veterinarsko društvo Primorske. 

Društvo Boškarin se še posebej zahvaljuje Martinu, Grazianu in Neviji Perič za izredno gostoljubnost in pripravljenost gostiti ex tempore na svoji domačiji v Abitantih 10.