Strokovna ekskurzija v Italiji 2014

Na pobudo ge. Orjane Trček, vodje projekta BioDiNet, smo tri članice Društva Boškarin vikend med 5. in 7.9.2014 preživele na strokovni ekskurziji v severni Italiji, prav v sklopu projekta BioDiNet z namenom povezovanja z drugimi parki. Obiskali smo didaktično kmetijo Mazaròl, turistično kmetijo Oberweidacher Hof ter favnistični park »Al Bosco«. Gostiteljem smo v zahvalo podarili županovo olje in vino ter refoškov liker, ki ga izdeluje članica našega društva ga. Mariza Bais in izmenjali kontakte za nadaljne sodelovanje.

IMGP6171

Didaktična kmetija Mazaròl se nahaja v vasici Zortea, v občini Canal San Bovo, v lepi dolini »Valle del Vanoi« med Dolomiti. Kmetijo upravlja mlad par, ki izhaja iz Padove in se je v tem majhnem kraju lotil uresničevati svoje sanje. Glavna usmeritev kmetije sta ekološka prireja in predelava kozjega mleka ter čebelarstvo (par skrbi za 100 čebeljih družin), kot postransko dejavnost pa gojijo tudi maline, ki jih predelujejo v marmelado. Elisa in Corrado vzrejata srnaste koze (angl. alpine goat), ki so dobro prilagojene na tamkajšnje razmere, njihovo mleko pa predelujeta v sir, skuto ter jogurt v lastni mlekarni. Za predelavo uporabljata izključno surovo mleko in sta tudi prva na tem področju, ki sta se odločila za tak korak. Didaktični del vključuje veliko različnih aktivnosti za skupine, predvsem za otroke. Obiskovalci se lahko preiskusijo v oskrbi živali, pridelavi in predelavi mleka, spoznavanju čebel in pridelavi medu ter veliko drugega. Poleg koz in čebel, na kmetiji bivata še domača psa, konja, kokoši ter pavi.

IMGP6189

Turistična kmerija Oberweidacher Hof se nahaja na južnem Tirolskem. Opravlja jo družina Rottensteiner, ki vzreja frizijsko (črnobelo) pasmo krav, ki je značilna za svojo visoko mlečnost. Od leta 2012 so se na kmetiji odločili tudi za vzrejo Wagyu goveda, ki je mesna pasma, ki izhaja iz Japonske. Prvi teliček se je stelil februarja letos, pridobili pa so ga z embriotransferjem (presaditev zarodka iz donorske matere v recipientko), tako kot smo na našem področju obudili podolsko govedo, ki sedaj biva v Škocjanskem zatoku. Wagyu govedo je znano po edinstvenosti mesa, ki je med najdražjimi na svetu. Tako imenovani »Kobe« zrezek lahko v restavracijah doseže zelo visoke cene. Družina Rottensteiner je prva na tem področju, ki vzreja to pasmo, saj je izvoz te pasme, njenega mesa, semena ter embrijev iz Japonske prepovedana. Embrije so uvozili iz Nemčije. Poleg vzreje goveda, družina nudi tudi prenočišča, vzreja kokoši in goji različne vrste sadja in zelenjave.

IMGP6237

Favnistični park/Parco Faunistico Al Bosco se nahaja v bližini vasi Grezzana, nedaleč stran od Verone. Oskrbnika parka sta gospod Bruno in njegova žena Grazia, pomagajo pa jima tudi njuni otroci. Park sta ustanovila po dolgoletni želji po življenju v neposredni bližini narave. Uradno je bil park otvorjen leta 2003, vendar se je zamisel porodila davnega leta 1986, ko je par prvič obiskal ta kraj. V parku imajo različne vrste evropskih divjih ter prav tako domačih živali, redno pa jih obiskujejo tudi prostoživeče živali iz okolice. V ogradah si obiskovalci lahko ogledajo štorklje, lisice, rise, volkove, ptice ujede ter druge vrste, prosto po parku pa se sprehajajo damjaki, jeleni ter mufloni, ki so navajeni obiskovalcev in se ne bojijo pristopiti do ljudi. Poleg samih živali, nas je navdušil njihov iskren odnos do živali in način, kako obiskovalcem podajajo svoje znanje in jim predstavijo park. Vsekakor smo si jih vzeli za zgled za naš Park avtohtonih živali in rastlin, katerega otvoritev bo 27. septembra letos.

IMGP6420

Oznake: ,